Én magam sem tudom.

Nem jöttem még rá, hogy vajon az ember mennyire tudatosan képes a másikat manipulálni céljai elérése érdekében. És mennyire képes ezt úgy tenni, hogy a másik fél ebből semmit ne vegyen észre, sőt!
A manipuláció nem más, mint befolyásolás. Amikor valami nem úgy alakul ahogy akarjuk, és képesek vagyunk mindent megtenni annak érdekében, hogy ez másképp legyen. – Manipulálni annyit tesz, mint megfosztani a másikat attól a lehetőségtől,feladattól vagy felismeréstől ami előtt áll. – Talán tudatosan, talán nem, akárhogyan is, de megtesszük ha érdekünk úgy kívánja.

Ha szeretünk valakit, őt minden jó és rossz tulajdonságával együtt szeretünk. Létezése minden formájába beleszeretünk, újra és újra. Minden mozdulatába, minden nevetésébe, minden bánatába, minden porcikájába, minden belőle áradó rezgésébe és energiájába, egyszóval mindenbe ami Ő.

De ha képes ellenszegülni akaratunknak, vajon akkor is ekkora hévvel úszunk tovább a szerelem tengerében? Képesek vagyunk manipuláció helyett elfogadni, ha valami nem úgy alakul ahogy szeretnénk?
Sokszor észre sem vesszük, hogy behódolunk a másiknak, hogy alárendeljük magunkat egy kapcsolatnak, és hogy hogyan semmisül meg a szabad akaratunk és a lelkünk egy szempillantás alatt.
Manipulálhatunk túlzott kedvességgel, hazudozással, bűntudatkeltéssel vagy akár csenddel is. Minden olyan tettel, ami képes arra, hogy a gondolataid zavarossá váljanak, az akaratod felülírják, a megérzéseid befolyásolják.

Az empatikus ember mindig magában keresi a hibát, de hagyjuk meg a teret annak a látszólagos felismerésnek, hogy senki sem hibás, mert igazából mindenki annyit tesz a kapcsolatába, amennyit tud és azt olyan formában teszi, ahogy tudja.
Két lélek kompromisszumot köt, és soha nem manipulál. Hiszen egy kapcsolatnak soha nem a másik fél befolyásolásáról kell hogy szóljon, hanem egymás elfogadásáról.
Nem azért élünk, hogy más akaratát érvényesítsük, és nem az az életfeladatunk hogy más életét éljük. Nem megmenteni és nem megváltoztatni jöttünk erre a világra. Egyetlen egy feladatunk van, hogy megleljük és végig járjuk azt az utat, ami a tapasztalások által a végső boldogsághoz vezet.
A gondolataid, a megérzéseid és a szabad akaratod csakis Téged illet. Ne hagyd hogy ezt bárki elnyomja. Hiszen az tesz Téged azzá, aki vagy!

Musa Dóri

Fotó: Unsplash

Share This