Életünk során sok mindenkinek akarunk megfelelni. Kezdetben a szüleinknek, később a tanárainknak és a barátainknak, majd végül, felnőttként, a partnerünknek és a munkatársainknak. Konformizmus, mindenhol alkalmazkodunk, hogy elfogadjanak. Biztonságra vágyunk, nem akarunk kilógni a sorból. Egy apró hal vagy a hatalmas csapatban.

Bizonyos kompromisszumokra nyilván szükség van, de akkor mégis miért jó, ha mégis önmagad vagy?

Gondold csak el, hogy jelenleg 7,8 milliárd ember él körülötted a Föld nevű káprázatos bolygón, és mindannyian máshogy egyformák. Mindenki jó valamiben, és ha el szeretném sütni a régi viccet, akkor azt mondanám, ha másra nem, hát elrettentő példának…

Komolyra fordítva a szót, itt az ideje felismerned és megtalálnod azokat a dolgokat, amikben jó vagy, és szereted csinálni, hogy kiaknázhasd a benned rejlő Isten adta tehetséget és potenciált. Mondani könnyű, megtenni sokkal nehezebb. De megéri. Hogy miért?

Idővel rájössz, hogy igazából nincs más választásod. Az örökös szerepjátszás igen fárasztó, frusztráló, rengeteg energiádat felemészti. Megfoszt a boldogságtól. Amikor ráébredsz, hogy az életed véges, amikor már valószínűleg több év van a hátad mögött, mint előtted, elérkezel oda, hogy már nem akarsz szerepeket játszani. Már csak magadnak akarsz megfelelni, és érzed, hogy örökre boldogtalan leszel, ha nem találod meg és vállalod fel azt az eredeti és kreatív lényt, aki valójában vagy. Nem tudsz más lenni csak önmagad! Ez a te utad, a te sorsod.
Nem számít, ha nem te vagy a legszebb, a legokosabb vagy a leggazdagabb. Még csak az sem baj, ha nem te vagy a legkedvesebb.
Gondolj arra, te „Te” vagy! Egy ember, aki egyedi és megismételhetetlen. Így hát légy az, akinek lenned kell!
Mert eljött a te időd…


Révész Márton

Fotó: Unsplash

Share This